Care este diferența dintre serviciile de găzduire tradiționale și cele de tip Cloud?
Descoperiți diferențele dintre găzduirea tradițională și cea Cloud. Alegeți soluția optimă pentru website-ul dvs. în funcție de nevoile de scalabilitate și resurse.
Dezvoltarea avansată în materie de servicii de găzduire, a adus rapid inovații atât la nivel de aplicații utilizate în industria Web, la echipamente și tehnologiile utilizate, astfel unul dintre factorii esențiali de luat în considerare este tipul de soluție de găzduire web pe care o alegeți.
Până în prezent, soluțiile tradiționale de găzduire reprezentate de: serverele partajate, serverele virtuale private (VPS) și serverele dedicate domină încă piața de web hosting însă, cu noile tehnologii dezvoltate, tot mai multe persoane optează pentru servicii de găzduire de tip Cloud.
Pentru a înțelege diferența dintre găzduirea tradițională și cea de tip Cloud, va trebui să înțelegem mai întâi ce reprezintă găzduirea tradițională.
Găzduirea partajată
Regăsit deseori sub termenul de găzduire shared, este reprezentat de conturi individuale colocate pe un singur server fizic, având instalat un panou de administrare care facilitează utilizarea.
Existând mai multe website-uri pe un singur server, resursele CPU, RAM și de spațiu sunt partajate, astfel de regulă găzduirea partajată susține mai multe site-uri de dimensiuni mici sau cu trafic redus.
Serverele virtuale private (VPS)
Un echipament utilizat pentru VPS-uri va găzdui multiple site-uri, însă spre deosebire de găzduirea partajată acesta oferă resurse de memorie și putere de procesare mult mai mare.
Cu toate că website-urile sunt la comun, fiecare site web are propriul server virtual (virtualizat prin diferite metode) oferind izolarea completă a serverului, astfel resursele fiind dedicate website-ului achiziționat.
Serverele dedicate
Sunt soluțiile de găzduire pentru proiecte de mari dimensiuni sau cu un trafic ridicat, astfel fiind nevoie de resurse de procesare și memorie considerabile. În comparație cu cele două tipuri de găzduire prezentate anterior, serverele dedicate implică cele mai mari costuri, făcându-l astfel un serviciu nișat de regulă pentru companii.
Indiferent de ce variantă tradițională de găzduire alegem, stocarea datelor va fi realizată pe un singur server fizic, acest aspect fiind o limitare din punct de vedere al redundanței informațiilor stocate, care nu este prezent în cazul serviciilor de găzduire Cloud.
Găzduirea Cloud
Prezentând o tehnologie de ultimă oră, serviciul de cloud va stoca fișierele deținute nu pe unul, ci pe mai multe servere concomitent, prin urmare oferind redundanță maximă a datelor, securitate, dar și performanță în comparație cu soluțiile tradiționale de găzduire. În plus, deoarece resursele necesare pentru stocarea bazei de date a site-ului web sunt răspândite pe mai multe servere, arhitectura unică de găzduire în cloud garantează fiabilitate maximă.
Un alt aspect important ce trebuie menționat este faptul că, prin scalabilitatea ușoară și stocarea în cache avansată, site-urile hostate vor avea performanță ridicată iar costurile vor fi mai reduse în comparație cu un server dedicat (sau chiar și unul VPS).
Concluzionând cele discutate, alegerea soluției potrivite pentru proiectul dezvoltat este strâns legat de nevoile website-ului. Dacă este un website de mici dimensiuni, la care nu se întrevede o creștere spontană, atunci soluția serviciilor de găzduire tradițională vă poate fi de folos, însă dacă website-ul câștigă popularitate acesta va necesita mai multe resurse și scalabilitate pentru a gestiona eficient traficul în creștere, acest lucru fiind oferit în cadrul serviciilor de găzduire Cloud.