Despre domenii, alegerea domeniului potrivit și recomandările noastre.

Despre Domenii

 

Află toate informațiile legate de numele de domenii și ce este important de știut când alegem numele website-ului.

Conținut

I. Ce este un domeniu web?
II. Cum administrez un nume de domeniu?
III. Ce trebuie să conțină un domeniu?
IV. Cum aleg extensia potrivită?

Odată cu implementarea și dezvoltarea noilor tehnologii informaționale, traficul pe internet a avut o creștere semnificativă în ultimii ani, fapt ce a adus implicit o creștere a numărului de accesări și vânzări în mediul online.

Datorită acestui fapt, datele statistice demonstrează că momentul actual este oportun pentru a avea un mediu reprezentativ online, astfel dacă nu dețineți un website deja pentru un business, însă doriți să realizați acest pas, Hostico vă pune la dispoziție toate serviciile și uneltele necesare pentru ca proiectul să fie online într-un timp cât mai scurt.

În cele ce urmează vom puncta aspecte principale care definesc conceptul și funcționalitatea domeniilor web pe internet.

I. Ce este un domeniu web?

Domeniile web sau numele de domenii sunt denumiri rezervate la registrari acreditați pe perioade de timp fixe, având ca scop principal corelarea unei adrese fizice a serverului web cu termenul / termenii aleși.

Pe scurt, domeniul este adresa pe care o introducem în bara de căutare a browser-ului când dorim să accesăm o pagină web (ex: google.com, facebook.com, hostico.ro).

Dacă sistemul de nume domenii nu ar exista, fiecare pagină web în parte ar trebui accesată de pe adresa fizică a serverului pe care se află (ex: 12.345.678), vă imaginați astfel de ce funcționalitatea unui website este condiționată de numele respectiv, iar lipsa acestuia ar provoca doar confuzie.

II. Cum administrez un nume de domeniu?

Procesul prin care o persoană sau o entitate juridică intră în posesia unui domeniu se numește înregistrare. Cum am menționat și anterior, înregistrarea domeniilor se face pe perioade fixe (minim 1 an de zile), urmând ca ulterior să fie reînnoite dacă se dorește în continuare păstrarea acestuia.

Ce facem însă dacă achiziționăm un domeniu de la o companie și considerăm că dorim să mutăm serviciul la alt furnizor din diferite motive, există accesată posibilitate?

În marea majoritatea a extensiilor, da. Mutarea unui domeniu este un proces simplu care de regulă implică doar generarea unui cod de transfer, însă sunt și situații excepționale care necesită proceduri suplimentare.

III. Ce trebuie să conțină un domeniu?

Alegerea unui nume de domeniu este o decizie proprie și poate conține ce termeni se doresc, (atât timp cât nu încalcă prevederile legale) însă este bine ca denumirea aleasă să fie ușor de reținut și reprezentativă activității prestate.

Un exemplu concret este website-ul pe care vă aflați în momentul de față: hostico.ro.
Dacă am fi optat pentru o denumire mai complexă asemenea: gazduiredomeniicertificatehostico.ro, cel mai probabil nu ați fi ajuns să citiți articolul acesta din motive evidente.

Numele de domeniu poate deveni un brand, dacă este ales inteligent, iar o mare parte a accesărilor se va datora acestui fapt.

IV. Cum aleg extensia potrivită?

Prin parteneriatele de colaborare desfășurate cu registrarii de domenii acreditați, Hostico oferă posibilitatea înregistrării a peste 140 de extensii din toate sferele de activitate.

Chiar dacă un număr ridicat de extensii reprezintă la prima vedere un avantaj, există posibilitatea să nu fie clar, care variantă este cea potrivită pentru activitatea prestată.
În continuare vom analiza situațiile întâlnite des la înregistrarea de domenii:

Publicul țintă este din România:

Cele mai multe situații se încadrează în această categorie. Ne achiziționăm un pachet de găzduire, alegem denumirea domeniului și direct selectăm opțiunea .ro.

Dacă sunteți la început și nu aveți planuri de a "cucerii" internetul cu multiple website-uri, nu puteți greși cu un domeniu .ro.

Atâta timp cât conținutul publicat are ca țintă populația vorbitoare de limba română, această extensie este răspunsul potrivit.

Publicul țintă este din Europa:

Aici de regulă sunt mai multe variante, însă majoritatea persoanelor aleg extensia .eu. Hostico recomandă achiziționarea acestei extensii dacă activitatea prestată se limitează la spațiul Uniunii Europene sau dacă nu doriți să fiți limitați doar la extensia .ro.

Publicul țintă este dintr-o anumită țară:

Mai toate țările din lume au o extensie proprie care poate fi utilizată la numele domeniului. De exemplu: dacă comercializați portocale în Spania sau curmale în Grecia, veți putea alege extensiile .es respectiv .gr, astfel fiind mult mai aproape de publicul țintă ales.

Publicul țintă este global:

În această sferă alegerea extensiei nu va fi foarte dificilă întrucât există un rege incontestabil, reprezentat prin extensia .com. Dificultatea aici va fi disponibilitatea denumirii dorite.

Multe dintre denumirile uzuale au fost deja înregistrate pe extensia .com, astfel dacă această opțiune nu este disponibilă, Hostico vă oferă posibilitatea înregistrării pe variantele .net sau .org.

Recomandat ca website-urile înregistrate pe extensiile .com, .net. sau .org să fie în limba engleză pentru a acoperii un spectru mai variat de clienți.

Publicul țintă este de specialitate:

Dacă site-ul urmează să fie un simplu blog sau o pagină de prezentare pentru un cabinet stomatologic, Hostico.ro vă vine în ajutor cu extensii de specialitate precum .blog sau .dentist.

Cu extensiile de specialitate, veți face ca denumirea aleasă să fie mult mai ușor de reținut, astfel brand-ul în cauză având un avantaj major.

 

După cum puteți vedea, există un domeniu potrivit pentru fiecare website în parte, trebuie doar să alegeți varianta corectă pentru domeniul de activitate prestat
Informații suplimentare privind termenii de înregistrare găsiți pe paginile noastre de: Domenii și Termeni Domenii.