Implementări de noi soluții pentru toți clienții

 
Află ultimele modificări și îmbunătățiri aduse de echipa tehnică Hostico asupra produselor oferite.HosticoblogPublicat la 28/10/2015 de Cristian Pop
Migrare HDD la SSD

Migrare HDD la SSD

Pentru a obţine rezultate optime în ceea ce priveşte funcţionalitatea serviciilor oferite, încercăm constant să implementăm ultimele tehnologii software şi hardware pentru viitorii clienţi Hostico cât şi pentru cei existenţi. Motiv pentru care am decis să migrăm toate serverele de găzduire comună de la stocare cu dispozitive mecanice (SATA III) la cele de tip SSD (Solid-State Drive). În acest moment migrarea la SSD a fost finalizată pentru peste 50% din echipamentele găzduite, iar restul sunt în proces de migrare. Operaţiunea duce la un timp de răspuns mai scăzut pentru toate serviciile oferite precum şi o capacitate mai mare de susţinere a nevoilor aplicaţiilor dumneavoastră.

Kernel Care

În vederea eliminării operaţiunilor de mentenanţă necesare actualizării kernel-ului Linux, anunţăm instalarea aplicaţiei KernelCare.
Datorită modului de funcţionare al sistemelor de operare GNU/Linux kernel-ul acestora este încărcat automat la pornirea echipamentului iar actualizarea lui necesită repornirea echipamentului. Această actualizare aduce cu ea implicit întreruperea serviciilor oferite pe durata repornirii serverului. Astfel de operaţiuni de mentenanţă sunt nedorite însă ignorarea lor poate duce la vulnerabilităţi de securitate serioase cu consecinţe grave pe termen lung. Problema este că aceste actualizări sunt publicate des iar întreruperea constantă a serviciilor nu este o opţiune viabilă.


Echipa tehnică Hostico a optat pentru instalarea aplicaţiei KernelCare, aplicaţie care procesează în mod automat actualizările fără a fi nevoie de repornirea echipamentelor, astfel eliminând complet întreruperile aferente. Actualizările pe kernel sunt inserate de către KernelCare printr-un modul special care nu afectează funcţionalitatea sau performanţa serverului, ele fiind practic nesesizabile.

DNSsec

Echipa Hostico caută mereu modalităţi inovatoare de imbunătăţire a serviciilor. Îmbunătăţirea serviciilor din punctul nostru de vedere nu se limitează doar la optimizarea acestora în vederea reducerii timpului de răspuns al unei aplicaţii, viteza de încărcare a site-urilor sau comunicarea cât mai eficientă cu clientţi ci se referă şi la o mai bună securizare a acestora având ca scop limitarea pe cât posibil a eventualelor daune.

În această privinţă avem plăcerea, la fel cum am mai avut-o şi pentru alte servicii de a introduce în premieră în România pentru un furnizor de servicii de găzduire zonele DNS semnate DNSSEC.

Pentru a înţelege ce reprezintă DNSSEC pentru clienţii mai puţin tehnici vom realiza un rezumat al modului de funcţionare DNS precum şi protecţia oferită de DNSSEC.

DNS

Ca oameni ne este mai uşor să reţinem denumiri faţă de şiruri de cifre, calculatoarele însă lucrează cu cifre. Astfel ceea ce noi încercăm să accesam pe internet folosind denumirea (hostico.ro), va fi transformat de calculatoare în şirul de cifre aferent în acest caz denumit IP (77.81.2.1). Această transformare este făcută cu ajutorul DNS (Domain Name System).
Obţinerea acestui IP este realizată însă în mai multe etape , acestea fiind urmatoarele :

  • 1. După tastarea denumirii în browser-ul web , dacă acest website nu a mai fost accesat recent şi IP-ul nu se află în cache-ul calculatorului atunci acesta va interoga serverele DNS setate la conexiunea de internet. De obicei cele ale furnizorului serviciilor de internet.
  • 2. Dacă nici serverele DNS nu au IP-ul stocat , atunci la rândul lor vor interoga nameserverele ROOT . Nameserverele ROOT sunt serverele care conţin IP-urile serverelor DNS pentru extensiile de internet accesate( .ro.net,.org,etc) . Acestea vor răspunde interogării noastre DNS cu ip-ul serverelor DNS de la care putem obţine mai multe informaţii privind domeniul accesat şi anume serverele ROTLD în acest caz.
  • 3. Serverele ROTLD vor răspunde că pentru a obţine informaţia solicitată trebuie interogat unul din nameserverele domeniului hostico.ro şi anume ns1.hostico.ro, ns2.hostico.ro, ns3.hostico.ro sau ns4.hostico.ro.
  • 4. La interogarea nameserverelor Hostico , serverele DNS ale furnizorului vor recepţiona IP-ul alocat hostico.ro şi îl vor furniza mai departe calculatorului nostru pentru accesare.

Problema de securitate

Deşi este dificil de realizat, un atacator ar putea interveni pe linia de comunicare de mai sus, la începutul procesului de obţinere a IP-ului şi în loc de IP-ul alocat website-ului să răspundă cu un IP pe care acesta îl are sub control. Astfel aţi ajunge la un alt website posibil identic cu cel pe care doriţi să-l vizitaţi iar acesta să stocheze toate informaţiile confidenţiale transmise (utilizator, parolă , etc).

DNSSEC

 • DNSSEC împiedică falsificarea IP-ului prin aplicarea unei semnături asupra zonei DNS şi publicarea acesteia atât în zona DNS cât şi în TLD-ul zonei. Pentru semnarea zonei DNS sunt folosite mai multe tipuri de chei şi anume :
 • ZSK (Zone Signing Key) - Cheia care semnează înregistrarile dintr-o zonă DNS
 • KSK (Key Signing Key) - Cheia care semnează ZSK-ul

După aplicarea acestor două chei pe zona DNS urmează procedura de semnare propriu zisă în urma căreia este generat un fişier cu valorile care trebuie transmise mai departe registrar-ului. Aceste valori sunt afişate de către pluginul cPanel DNSSEC şi sunt : Digest Type, Digest, Key Tag, Algorithm iar ele trebuie introduse în panoul de control al domeniilor.
Zona DNS fiind semnată DNSSEC la recepţionarea IP-ului clientul DNS poate verifica dacă această înregistrare este semnată conform înregistrărilor alocate domeniului sau nu şi astfel poate determina validitatea informaţiei recepţionate.

Pentru introducerea semnăturii DNSSEC în registru vor fi adaugate ambele înregistrari prezentate de plugin-ul cPanel DNSSEC în ordinea în care apar.

Înregistrarea 1 - Digest Type , Digest, Key Tag, Algorithm
Înregistrarea 2 - Digest Type , Digest, Key Tag, Algorithm

Ulterior verificarea semnăturii domeniului respectiv a zonei poate fi verificată accesând http://dnssec-debugger.verisignlabs.com/nume-domeniu , ex : http://dnssec-debugger.verisignlabs.com/hostico.net . Toate casuţele trebuie să fie verzi pentru ca semnarea DNSSEC să funcţioneze corespunzător.

Momentan registrul ROTLD nu suportă folosirea extensiei DNSSEC pentru domeniile .ro însă aceasta este implementată pentru cele mai cunoscute extensii : .com , .net , .org , .biz , .info , ş.a.m.d. Toate zonele DNS găzduite de către Hostico sunt semnate DNSSEC însă pentru finalizarea procedurii valorile semnăturilor trebuie completate şi în panoul de control al domeniilor oferite de registrari , bineînteles în situaţia în care extensia şi registrarul oferă suport pentru DNSSEC.

blog

Ultimele noutăți Hostico
Modificare Pachete
Modificare Pachete

Actualizare ofertă de găzduire

Află detalii despre ultimele modificări asupra pachetelor de găzduire web Hostico.

SSL Gratuit V2
SSL Gratuit V2

Certificate SSL Gratuite

Află ultimele modificări și îmbunătățiri aduse de echipa tehnică Hostico în luna august.

SSL Gratuit
SSL Gratuit

Certificate SSL Gratuite

Află ultimele modificări și îmbunătățiri aduse de echipa tehnică Hostico în luna aprilie.

Implementare IPv6
Implementare IPv6

IPv6 gratuit și centrală telefonică

Află ultimele modificări și îmbunătățiri aduse de echipa tehnică Hostico în luna februarie.

Actualizare server Backup
Actualizare server Backup

Informații Backup

Află ultimele modificări și îmbunătățiri aduse de echipa tehnică Hostico în luna decembrie.

Noua ofertă VPS SSD
Noua ofertă VPS SSD

Resurse VPS SSD

Vezi noua ofertă de servere virtuale private cu dispozitive de stocare SSD

Promoțiile lunii martie
Promoțiile lunii martie

Cupoane promoționale Martie

Vezi lista completă de cupoane promoționale disponibile în luna martie și reducerea oferită

Promoțiile lunii noiembrie
Promoțiile lunii noiembrie

Cupoane promoționale noiembrie

Vezi lista completă de cupoane promoționale disponibile in luna noiembrie si reducerea oferită