3

Accesarea site-ului de pe o găzduire fără modificare de nameserver prin fișierul hosts

Publicat de Sebastian Szlivka la 2018-Jan-24
În acest tutorial vom parcurge pașii necesari accesării site-ului găzduit pe un server fără a fi nevoie de o modificare la nivel de nameserver, cu ajutorul fișierului hosts al sistemului de operare
Tutoriale Domenii hosts file • windows • hosting • gazduire
Hostico Play

Introducere

 • Fișierul hosts al sistemului de operare oferă posibilitatea de a accesa site-urile găzduite pe un server fără a fi nevoie de un server DNS sau de a schimba nameserverele pe domeniu. Se poate folosi și în scopuri de dezvoltare, în caz că nu deținem domeniul, dar deținem o găzduire.

Cerințe

 • Pentru a putea folosi fișierul hosts al sistemului de operare, vom avea nevoie de IP-ul pe care este găzduit domeniul pe care dorim să-l accesăm și de locația fișierului hosts.
  Fișierul hosts se află în următoarele locații în funcție de sistemul de operare folosit:
  c:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts - Windows
  /private/etc/hosts - Mac OS X
  /etc/hosts - Linux

Pași

 • În acest tutorial vom folosi ca și exemplu sistemul de operare Windows. Pentru a edita fișierul vom porni aplicația de editare text Notepad (cu privilegii de administrare) sau orice alt editor de text (recomandăm Notepad++) și vom deschide fișierul hosts făcând click pe File din bara de sus, apoi Open. În cazul de față vom deschide fișierul din calea c:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts  (Litera c:\ a disk-ului poate să difere în funcție de locația instalării sistemului de operare ). Totodată ne vom asigura că Notepad are selectată opțiunea All Files (*.*) din dreapta câmpului File Name, pentru a putea vizualiza toate tipurile de fișiere.

Notepad++ hosts Windows

 • O dată ce s-a deschis fișierul vom adăuga urmatoarele linii:
  ADRESA_IP_SERVER     exempludomeniu.xx 
  ADRESA_IP_SERVER     www.exempludomeniu.xx
 • Ca exemplu vom folosi domeniul hostico.net găzduit pe serverul cu IP-ul 89.44.200.147. În acest caz vom adăuga următoarele linii în fișierul hosts și vom salva modificările făcute:

       89.44.200.147     hostico.net
       89.44.200.147     www.hostico.net

 • Se vor folosi domeniul si IP-ul aferente găzduirii dumneavoastră. Liniile de mai sus doar exemple. IP-ul găzduirii este trecut in email-ul cu datele de administrare.

hosts file

 • Se pot adăuga mai multe domenii și subdomenii în fișierul hosts care duc spre diferite servere (IP-uri), funcționalitatea fiind aceeași.
 • În pasul următor vom deschide un browser și vom testa dacă domeniul se încarcă de pe serverul dorit. Este recomandat să goliți cache-ul browser-ului înainte de a încerca.

 

 

 

!

În cazul în care după citirea și parcurgerea pașiilor prezentați în articol nu reușiți să finalizați cu succes acțiunea descrisă, nu obțineți rezultatul dorit ori în cazul în care aveți întrebări sau nelămuriri suplimentare vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.

!
pixel
AwesomeChat by Hostico
×

Hostico utilizează, colectează și procesează cookie-uri pentru funcționalitate, securitate, analiză trafic și îmbunătățirea uzabilității portalului.

detalii cookie