Update Octombrie

Lavinia Pop

Update Octombrie

Migrare HDD la SSD

Pentru a obţine rezultate optime în ceea ce priveşte funcţionalitatea serviciilor oferite, încercăm constant să implementăm ultimele tehnologii software şi hardware pentru viitorii clienţi Hostico cât şi pentru cei existenţi. Motiv pentru care am decis să migrăm toate serverele de găzduire comună de la stocare cu dispozitive mecanice (SATA III) la cele de tip SSD (Solid-State Drive). În acest moment migrarea la SSD a fost finalizată pentru peste 50% din echipamentele găzduite, iar restul sunt în proces de migrare. Operaţiunea duce la un timp de răspuns mai scăzut pentru toate serviciile oferite precum şi o capacitate mai mare de susţinere a nevoilor aplicaţiilor dumneavoastră.

Kernel Care

În vederea eliminării operaţiunilor de mentenanţă necesare actualizării kernel-ului Linux, anunţăm instalarea aplicaţiei KernelCare. Datorită modului de funcţionare al sistemelor de operare GNU/Linux kernel-ul acestora este încărcat automat la pornirea echipamentului iar actualizarea lui necesită repornirea echipamentului. Această actualizare aduce cu ea implicit întreruperea serviciilor oferite pe durata repornirii serverului. Astfel de operaţiuni de mentenanţă sunt nedorite însă ignorarea lor poate duce la vulnerabilităţi de securitate serioase cu consecinţe grave pe termen lung. Problema este că aceste actualizări sunt publicate des iar întreruperea constantă a serviciilor nu este o opţiune viabilă.

Echipa tehnică Hostico a optat pentru instalarea aplicaţiei KernelCare, aplicaţie care procesează în mod automat actualizările fără a fi nevoie de repornirea echipamentelor, astfel eliminând complet întreruperile aferente. Actualizările pe kernel sunt inserate de către KernelCare printr-un modul special care nu afectează funcţionalitatea sau performanţa serverului, ele fiind practic nesesizabile.

DNSsec

Echipa Hostico caută mereu modalităţi inovatoare de imbunătăţire a serviciilor. Îmbunătăţirea serviciilor din punctul nostru de vedere nu se limitează doar la optimizarea acestora în vederea reducerii timpului de răspuns al unei aplicaţii, viteza de încărcare a site-urilor sau comunicarea cât mai eficientă cu clientţi ci se referă şi la o mai bună securizare a acestora având ca scop limitarea pe cât posibil a eventualelor daune.

În această privinţă avem plăcerea, la fel cum am mai avut-o şi pentru alte servicii de a introduce în premieră în România pentru un furnizor de servicii de găzduire zonele DNS semnate DNSSEC.

Pentru a înţelege ce reprezintă DNSSEC pentru clienţii mai puţin tehnici vom realiza un rezumat al modului de funcţionare DNS precum şi protecţia oferită de DNSSEC.

DNS

Ca oameni ne este mai uşor să reţinem denumiri faţă de şiruri de cifre, calculatoarele însă lucrează cu cifre. Astfel ceea ce noi încercăm să accesam pe internet folosind denumirea (hostico.ro), va fi transformat de calculatoare în şirul de cifre aferent în acest caz denumit IP (77.81.2.1). Această transformare este făcută cu ajutorul DNS (Domain Name System).
Obţinerea acestui IP este realizată însă în mai multe etape , acestea fiind urmatoarele :

  • 1. După tastarea denumirii în browser-ul web , dacă acest website nu a mai fost accesat recent şi IP-ul nu se află în cache-ul calculatorului atunci acesta va interoga serverele DNS setate la conexiunea de internet. De obicei cele ale furnizorului serviciilor de internet.
  • 2. Dacă nici serverele DNS nu au IP-ul stocat , atunci la rândul lor vor interoga nameserverele ROOT . Nameserverele ROOT sunt serverele care conţin IP-urile serverelor DNS pentru extensiile de internet accesate( .ro.net,.org,etc) . Acestea vor răspunde interogării noastre DNS cu ip-ul serverelor DNS de la care putem obţine mai multe informaţii privind domeniul accesat şi anume serverele ROTLD în acest caz.
  • 3. Serverele ROTLD vor răspunde că pentru a obţine informaţia solicitată trebuie interogat unul din nameserverele domeniului hostico.ro şi anume ns1.hostico.ro, ns2.hostico.ro, ns3.hostico.ro sau ns4.hostico.ro.
  • 4. La interogarea nameserverelor Hostico , serverele DNS ale furnizorului vor recepţiona IP-ul alocat hostico.ro şi îl vor furniza mai departe calculatorului nostru pentru accesare.
Problema de securitate

Deşi este dificil de realizat, un atacator ar putea interveni pe linia de comunicare de mai sus, la începutul procesului de obţinere a IP-ului şi în loc de IP-ul alocat website-ului să răspundă cu un IP pe care acesta îl are sub control. Astfel aţi ajunge la un alt website posibil identic cu cel pe care doriţi să-l vizitaţi iar acesta să stocheze toate informaţiile confidenţiale transmise (utilizator, parolă , etc) .

DNSSEC
  • DNSSEC împiedică falsificarea IP-ului prin aplicarea unei semnături asupra zonei DNS şi publicarea acesteia atât în zona DNS cât şi în TLD-ul zonei. Pentru semnarea zonei DNS sunt folosite mai multe tipuri de chei şi anume :
  • ZSK (Zone Signing Key) - Cheia care semnează înregistrarile dintr-o zonă DNS
  • KSK (Key Signing Key) - Cheia care semnează ZSK-ul

După aplicarea acestor două chei pe zona DNS urmează procedura de semnare propriu zisă în urma căreia este generat un fişier cu valorile care trebuie transmise mai departe registrar-ului. Aceste valori sunt afişate de către pluginul cPanel DNSSEC şi sunt : Digest Type, Digest, Key Tag, Algorithm iar ele trebuie introduse în panoul de control al domeniilor.
Zona DNS fiind semnată DNSSEC la recepţionarea IP-ului clientul DNS poate verifica dacă această înregistrare este semnată conform înregistrărilor alocate domeniului sau nu şi astfel poate determina validitatea informaţiei recepţionate.

Pentru introducerea semnăturii DNSSEC în registru vor fi adaugate ambele înregistrari prezentate de plugin-ul cPanel DNSSEC în ordinea în care apar .
Înregistrarea 1 - Digest Type , Digest, Key Tag, Algorithm
Înregistrarea 2 - Digest Type , Digest, Key Tag, Algorithm

Ulterior verificarea semnăturii domeniului respectiv a zonei poate fi verificată accesând http://dnssec-debugger.verisignlabs.com/nume-domeniu , ex : http://dnssec-debugger.verisignlabs.com/hostico.net . Toate casuţele trebuie să fie verzi pentru ca semnarea DNSSEC să funcţioneze corespunzător.

Momentan registrul ROTLD nu suportă folosirea extensiei DNSSEC pentru domeniile .ro însă aceasta este implementată pentru cele mai cunoscute extensii : .com , .net , .org , .biz , .info , ş.a.m.d. Toate zonele DNS găzduite de către Hostico sunt semnate DNSSEC însă pentru finalizarea procedurii valorile semnăturilor trebuie completate şi în panoul de control al domeniilor oferite de registrari , bineînteles în situaţia în care extensia şi registrarul oferă suport pentru DNSSEC.

Comentarii

Publicat la 28-OCtombrie-2015

Protecţia Datelor

Publicat la 20-Iunie-2018Află totul despre noua politică Hostico de protecţie a datelor private.

Citeşte
20
iun
Promoţii Domenii
22
ian
Tutoriale Hostico

Tutoriale Hostico

Publicat la 22-Ianuarie-2018Află totul despre noul sistem de tutoriale Hostico.

Citeşte

Hosting Startup

Publicat la 06-Septembrie-2017Află modul în care Hostico sprijină antreprenorii.

Citeşte
06
sep
Promoţii Domenii
06
sep
Hosting romania

Hosting Românesc

Publicat la 06-Septembrie-2017Citeşte despre beneficiile găzduirii în România.

Citeşte

Hosting StudenĊ£i

Publicat la 06-Septembrie-2017Citeşte despre reducerile oferite studenĊ£iilor.

Citeşte
06
sep
Promoţii Domenii
07
iun
Update august

Update iunie

Publicat la 07-Iunie-2017Află ultimele modificări şi îmbunătăţiriaduse de echipa tehnică Hostico în luna iunie.

Citeşte

Modificare Pachete

Publicat la 28-Martie-2017Află detalii despre ultimele modificări asupra pachetelor de găzduire web Hostico.

Citeşte
28
mar
Promoţii Domenii
10
aug
Update august

Update august

Publicat la 10-August-2016Află ultimele modificări şi îmbunătăţiriaduse de echipa tehnică Hostico în luna august.

Citeşte

Update Aprilie

Publicat la 24-Aprilie-2016Află ultimele modificări şi îmbunătăţiri aduse de echipa tehnică Hostico în luna aprilie.

Citeşte
24
apr
Promoţii Domenii
04
feb
Update februarie

Update februarie

Publicat la 4-Februarie-2016Află ultimele modificări şi îmbunătăţiriaduse de echipa tehnică Hostico în luna februarie.

Citeşte

Update Decembrie

Publicat la 24-Decembrie-2015Află ultimele modificări şi îmbunătăţiri aduse de echipa tehnică Hostico în luna decembrie.

Citeşte
24
dec
Promoţii Domenii
28
oct
Update octombrie

Update octombrie

Publicat la 28-Octombrie-2015Află ultimele modificări şi îmbunătăţiri aduse de echipa tehnică Hostico asupra produselor oferite.

Citeşte

Noua ofertă VPS SSD

Publicat la 20-Martie-2015Vezi noua ofertă de servere virtuale private cu dispozitive de stocare SSD

Citeşte
20
mar
Promoţii Domenii
10
mar
Promotiile lunii martie

Promoţiile lunii martie

Publicat la 10-Martie-2015Vezi lista completă de cupoane promoţionale disponibile in luna martie si reducerea oferită

Citeşte

Promoţiile lunii noiembrie

Publicat la 14-Noiembrie-2014Vezi lista completă de cupoane promoţionale disponibile in luna noiembrie si reducerea oferită

Citeşte
14
nov
Promoţii Domenii
03
oct
Noile resurse VPS / RS

Noile Resurse VPS/RS

Publicat la 03-Octombrie-2014Vezi noile resurse alocate planurilor server VPS/Reseller Gazduire Web

Citeşte

Promoţiile lunii octombrie

Publicat la 03-Octombrie-2014Vezi lista completă de cupoane promoţionale disponibile in luna octombrie si reducerea oferită

Citeşte
03
oct
Promoţii Domenii
Promoţiile lunii august

Promoţiile lunii august

Publicat la 12-August-2014Vezi lista completă de cupoane promoţionale disponibile in luna august si reducerea oferită

Citeşte

Promoţii Domenii

Publicat la 14-Martie-2014Vezi lista completă de cupoane promoţionale pentru înregistrare domenii, reducerea oferită şi extensiile de domenii disponibile în promoţia actuală.

Citeşte
14
mar
Promoţii Domenii
02
oct
VPS SSD

VPS SSD

Publicat la 20-Martie-2015Vezi noua ofertă Hostico pentru servere virtuale private sub dispozitive de stocare SSD, noduri ultra-performante şi panou gratuit de administrare al serverului VPS. Preţul pentru un server virtual privat SSD începe de la 19.99€.

Citeşte

Hostico Reproiectat

Publicat la 21-Februarie-2014Ne face plăcere să vă prezentăm noul site Hostico, varianta 5.0, îmbunătăţirile aduse acestuia şi îmbunătăţirile aduse serviciilor de web hosting în ultima perioadă. Accesaţi acest articol pentru a ne spune părerea dumneavoastră.

Citeşte
21
feb
Hostico Reproiectat
24
apr
Afiliere Hostico

Afiliere Hostico

Publicat la 24-Aprilie-2013Află totul despre noul sistem de afiliere lansat, sistem disponibil tuturor clienţilor noştri, ce vă permite să beneficiaţi de venituri suplimentare pentru fiecare client recomandat. De asemenea vă oferim 10€ cadou, odată ce deveniţi afiliat.

Citeşte

Backup Automat

Publicat la 13-Septembrie-2012Pentru o mai bună protecţie a datelor, Hostico oferă gratuit pentru toate planurile de găzduire web şi servere VPS OpenVZ noul sistem de backup automat, remote, incremental, prin R1Soft. Backup-ul este disponibil direct din panoul cPanel.

Citeşte
13
sep
Backup Automat
10
feb
Protecţie DDos

Protecţie DDos

Publicat la 10-Februarie-2011Despre sistemul de protecţie ArborNet Protector disponibil clienţilor Hostico, modul de mitigare a atacurilor şi o descriere a atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service-DDoS).

Citeşte