Întrebări Frecvente

Urmărește Hostico și răsfoiește printre cele 312 răspunsuri la întrebări frecvente.

 
 
34

Ce înseamnă IPV4 și IPV6 și care este diferența între ele?

Vizualizari
6938
 

Ce este un IP?
O adresă IP  (prescurtarea de la Internet Protocol) este o adresă unică care identifică un dispozitiv pe Internet sau într-o rețea locală. Adresa IP este componenta de bază pe care este construită orice rețea. Este o adresă logică care este utilizată pentru a identifica locația unui dispozitiv intr-o rețea. Adresele IP ale unor dispozitive se pot schimba de catre administratorul rețelei (de exemplu IP-ul alocat unui cont de găzduire).

Ce este IPV4?
"Internet Protocol version 4" (IPv4) este cea de-a patra versiune a "Internet Protocol"(IP).  Acesta este unul dintre protocoalele de bază ale rețelelor pe Internet și a fost prima versiune implementată pentru producția în ARPANET în 1983. Majoritatea traficului pe internet este inca rutat prin IPV4, deși versiunea mai noua al IP (IPV6) a fost lansat incă din 2012. Problema majora al IPV4 este cea a epuizării adreselor IP disponibile, fapt care a dus la nevoia dezvoltării unei versiuni noi IP (IPv6).

Ce este IPV6?
"Internet Protocol version 6" (IPv6) este cea mai recentă versiune a "Internet Protocol"(IP).  IPv6 a fost dezvoltat de IETF (Internet Engineering Task Force) pentru a rezolva problema epuizării adreselor IPv4.  IPV6 va înlocui în totalitate IPV4 în viitor .

Care este diferenta între IPV4 si IPV6?
O adresa IPv4 este alcătuita dintr-o secvență de 32 de biți, iar o adresă IPv6 dintr-o secvență de 128 biți. În consecință IPV6 are mult mai mute adrese IP decat IPv4.
Notația IPV4 este obținută prin scrierea fiecărui octet în formă zecimală, separați între ei prin puncte, iar la adresele IPv6 sunt scrise de cele mai multe ori sub forma a 8 grupuri de câte 4 cifre hexazecimale, fiecare grup fiind separat de două puncte (:)
Acoperirea IPv4 este mult mai mare față de IPv6 la nivel global.
Exista o mulțime de diferențe tehnice între cele doua protocoale, care nu pot fi acoperite în acest articol, dar scopul principal al ambelor versiuni este de a identifica locația unui dispozitiv într-o rețea.

Oferiti IPv6 dedicat?
Da, toate pachetele de găzduire vin cu IPV6 dedicat inclus. Excepție fac pachetele de găzduire VPS cu panoul Webuzo, care încă nu suporta acest protocol. VPS-uri cu cPanel sau Plesk suporta acest protocol.

Ce să aleg intre IPv6 si IPv4?
Nu este nevoie sa alegeți între cele doua tipuri de adrese:
-fiecare pachet de găzduire vine cu amblele adrese alocate:  IPv6 si IPv4 (partajat sau dedicat)
-dacă un vizitator al site-ului dumneavoastră are o conexiune de internet si un router care suporta IPv6 , acesta se va conecta prin acest protocol. Dacă exista o problema de rețea sau de router și conexiunea prin IPv6 nu este posibila , vizitatorului site-ului se va conecta prin IPv4. În concluzie conectarea se va face prin protocolul disponibil al vizitatorului.

Am nevoie de IPv4 dedicat?
Informații legate de IPv4 dedicat se pot găsi pe link-ul Utilizare Resurse , secțiunea IP Dedicat vs IP Partajat .

pixel
AwesomeChat by Hostico
×

Hostico utilizează, colectează și procesează cookie-uri pentru funcționalitate, securitate, analiză trafic și îmbunătățirea uzabilității portalului.

detalii cookie