Cele mai uzuale formate de imagine.
Descoperiți cele mai comune formate de imagine, inclusiv GIF, JPG, TIFF și PNG, și învățați despre compresia imaginilor și meta-datele acestora.
În acest articol vor fi explicate următoarele extensii de fișiere imagine:
GIf
.gif este cel mai popular format când vine vorba de o succesiune de imagini ce formează o animație, dar este limitat în privința culorilor. Dintr-un set de 16 milioane de culori fișierul .gif poate utiliza doar 256.
.gif se folosește pentru o animație scurtă ce nu implică multe culori.
JPG
Acesta este motivul pentru care JPG este formatul de imagine preferat pe Internet. Puteți stoca o mulțime de fișiere .JPG într-un dispozitiv de stocare relativ mic, deoarece dimensiunea fișierelor JPG este mică, pe acestea aplicându-se nativ o compresie destul de mare. De asemenea, puteți utiliza JPG pentru a obține imagini de înaltă rezoluție, utilizate pentru imagini web și imagini fără text.
TIFF
Formatul TIFF este un fișier de imagine mare. Acesta este necomprimat și poate fi utilizat ca imagine fără pierderi (lossless) sau cu pierderi (lossy în funcție de compresia aplicată).
Este folosit de obicei pentru a obține imagini de înaltă rezoluție ce urmează a fi printate pe un format mare. Acest tip de format stochează toate informațiile capturii inițiale, fiind totodată foarte maleabil în procesarea lui garfică.
PNG
Sunt formate Lossless (compresie fără pierdere), ceea ce înseamnă că puteți edita imaginea fără pierderi de calitate, Acesta este motivul pentru care .png este cel mai frecvent utilizat pentru sigle, simboluri și imagini cu fundal transparent.
AI
Este un format de imagine creat de Adobe. Proprietatea fișierelor AI este de a păstra detaliile imaginii chiar și la zoom maxim.
Acest format este folosit atunci când se creează un proiect nou deoarece fișierele sunt ușor de partajat pentru editare.
Webp
Este un format de imagine modern creat și dezvoltat de Google, dedicat simplificării încărcării imaginilor, astfel încât acestea să poată fi încărcate cât mai repede posibil.
Des intalnit pe site-uri de tip blog.
PSD
Stochează toate informațiile identificate în imagine. Dimensiunea unui document PSD poate fi de până la 300.000 X 300.000 de pixeli. Mărimea documentului afișat poate fi extinsă pana la 2 GB.
Este folosit în special pentru imprimare și editare grafică.
RAW
Este primul format pentru crearea de imagini. Acest tip de imagine este unul necomprimat, aflat în formă inițială a capturii imaginii. Formatul nu este suportat de către orice tip de dispozitiv. Se regăsește cu precădere în mediul fotografic, fiind formatul de bază al camerelor foto profesionale. Acest tip de fișier conține toate detaliile capturii, fiind un format ce o oferă o plajă foarte mare de editare. Nu se aplică rețelei (www), dar poate stoca date complete de imagine.
VECTOR IMAGES
Imaginile vectoriale nu se estompează dacă le măriți și sunt receptive. De aceea elementele și siglele sunt în format de imagine vectorială. De exemplu, SVG și AI.
RASTER IMAGES
Imaginile raster sunt tipuri de fișiere de imagine pixelate. Realizate din diferiți pixeli, imaginile raster devin neclare pe măsură ce mărim dimensiunea imaginilor. Majoritatea imaginilor pe care le vedem pe internet și viața de zi cu zi sunt imagini raster. De ex .Gif, .Jpg, .Png.
COMPRESIA IMAGINILOR poate fi de două tipuri:
Lossless compression (Compresie fără pierderi): compresia fără pierderi înseamnă că nu s-au pierdut date în timpul comprimării imaginii. Puteți reduce dimensiunea fișierului fără a pierde datele și calitatea imaginii. Extensiile .Png și .Gif sunt fără pierderi.
Lossy Compression (Compresie cu pierderi): în compresia cu pierderi, ați pierdut o parte din datele (pixeli) imaginilor permanent. Nu puteți reveni și nu veți avea imaginea originală înapoi. Imaginile de tip .Jpg sunt cele ce pot fi comprimate cu pierderi.
Meta-date ale imaginii: informațiile despre imagine sunt de obicei ascunse în interiorul imaginii. O numim meta-date. Acestea stochează informații precum tipul camerei folosit, ora, locația, autorul, tipul de obiectiv și distanța focală, timpul de expunere, etc.