Care sunt nameservere-le Hostico?
Dacă ați achiziționat un pachet de găzduire și doriți ca site-ul să înceapă să încarce de pe serverele noastre, va trebui să setați următoarele nameservere pe domeniu:
- În cazul găzduirilor de tip Start și Business nameserverele vor fi:
ns1.hostico.ro
ns2.hostico.ro
ns3.hostico.ro
ns4.hostico.ro
- În cazul găzduirilor de tip Reseller nameserverele vor fi personalizate conform domeniului folosit la efectuarea comenzii :
ns1.domeniu.tld
ns2.domeniu.tld
- În cazul găzduirilor de tip VPS nameserverele vor fi personalizate conform domeniului folosit la efectuarea comenzii :
ns1.domeniu.tld
ns2.domeniu.tld
În cazul creării de nameservere personalizate, IP-urile alocate acestora și nameserverele în sine vă vor fi comunicate pe mail împreună cu datele de administrare ale contului de găzduire după activarea pachetului de găzduire comandat.
Propagarea noilor nameservere setate pe domeniu poate dura până la 24 de ore.
Cum pot modifica deținătorul unui domeniu .ro?
Modificarea datelor de deținător ale unui domeniu .ro implică trei pași simplii. Procedura prezentată este structurată pentru o mai bună claritate în ordinea executării pașiilor:
1. Se comunică dorința de modificare a datelor deținătorului către operatorii comerciali și se achită factura proformă generată în această privință;
Notă: Schimbarea datelor de dețnător ale domeniului resetează perioada de valabilitate a unui domeniu la numărul de ani plătiți pentru schimbare, anulând orice perioadă rămasă activă.
Exemplu: Domeniul mai are 3 ani perioadă activă și se achită factura cu modificarea datelor doar pe 1 an. Domeniul va fi activ după finalizarea procedurii doar pe 1 an de zile și nu pe 3 cum era inițial.
Domeniul va avea datele noului deținător pe toată durata de valabilitate a acestuia - după trecerea perioadei de 1 an nu se va reveni la datele inițiale. Se prelungește doar perioada de valabilitate a domeniului.
2. Este nevoie să ne furnizați datele viitorului deținător pe care se va face trecerea. Datele necesare pentru inițierea transferului sunt:
În cazul persoanelor fizice:
- Nume, Prenume
- CNP
- Email
- Număr de telefon
- Adresa completă (Țară, Județ, Oraș, Cod Poștal, Adresă)
În cazul persoanelor juridice:
- Denumire entitate juridică
- CUI-ul entității juridice
- Numărul de înregistrare în registrul comerțului
- Email
- Număr de telefon
- Adresa completă (Țară, Județ, Oraș, Cod Poștal, Adresă)
3. Ultimul pas implică furnizarea cheii de transfer drept de folosință. Această cheie poate fi obținută doar de deținătorul domeniului din panoul de administrare al domeniilor ROTLD. Dacă aveți nevoie de asistență privind această procedură, puteți urmări tutorialul transfer domeniu .ro, însă în momentul în care selectați cheia pe care doriți să o generați, în loc de "Transfer la alt Registrar" selectați "Transfer drept de utilizare".
Ce este protecția identității la domenii (protecție WHOIS)?
Protecția identității la domenii reprezintă o măsură de securitate care ascunde datele personale ale deținătorilor de domenii.
De ce am nevoie de protecție WHOIS?
În momentul înregistrării unei game largi de extensii printre care: .com, .net, .org, datele persoanei pe care s-a efectuat înregistrarea domeniilor sunt publice, iar la o căutare WHOIS, acestea vor fi afișate și accesibile tuturor. Pentru a asigura anonimitatea deținătorului și pentru a evita un eventual furt de identitate, este indicat să se activeze protecția WHOIS pe toate domeniile deținute.
Este gratuită protecția identității la domenii?
Protecția WHOIS nu este gratuită, acest serviciu fiind taxat separat de înregistrarea propriu zisă a domeniului. Acest serviciu se poate achiziționa separat în momentul înregistrării domeniului sau dacă domeniul este deja înregistrat, se poate contacta departamentul comercial pentru emiterea unei facturi.
Toate domeniile pot beneficia de protecție WHOIS?
Marea majoritate a domeniilor oferă posiblitatea achiziționării protecției WHOIS, însă există și excepții. La domeniile .ro protecția WHOIS nu poate fi achiziționată dar aceasta este activată implicit din momentul înregistrării domeniului, însă doar la persoanele fizice acestea fiind protejate conform Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal 2016/679(GDPR).
Am achiziționat protecția WHOIS și numai doresc să beneficiez de ea, se poate dezactiva?
Protecția WHOIS poate fi dezactivată oricând, atâta timp cât domeniul este activ, însă suma achitată pentru acest serviciu nu poate fi retstituită.
Protecția identității la domenii reprezintă o măsură de securitate care ascunde datele personale ale deținătorilor de domenii.
Un subdomeniu este o "adresă web" creată prin adăugarea unui prefix la un domeniu obișnuit. De exemplu sunt considerate subdomenii: forum.exemplu.ro , dev.exemplu.ro, magazin.exemplu.ro și așa mai departe. Un subdomeniu are propriul folder rădăcină și propriile fișiere, în consecință poate găzdui un site de sine stătător.
Un subdomeniu poate avea:
- înregistrări DNS.
- căsuțe de email cu denumirea sudomeniului.
În cazul panoului de control cPanel mai multe detalii despre adăugarea unui subdomeniu se pot găsi accesând articolul Adăugare subdomeniu în cPanel
Ce reprezintă codul 'EPP'?
Codul EPP cunoscut și sub denumirea de "Cheie de transfer", "Cheie de autorizație" "Domain secret", "Transfer Key", "Transfer Code" este un șir de caractere alfanumerice care furnizează un nivel sporit de securitate privind administrarea domeniilor. Codul este unic fiecărui domeniu și este folosit în momentul în care se dorește transferul domeniului de la un registrar la altul.
Cum pot transfera un domeniu .ro către Hostico?
Pentru a transfera un domeniu .ro de la registrarul actual către Hostico este nevoie de cheia de transfer LA ALT REGISTRAR.
Această cheie poate fi obținută accesând panoul de control ROTLD. Pentru vizualizarea descrierii întregii proceduri de transfer se poate accesa tutorialul privind Transferul unui Domeniu .ro.
După ce aveți cheia de transfer generată, va fi nevoie să plasați comanda de transfer din contul de client, descrierea acestei acțiuni fiind detaliată pe pagina Plasarea Comenzii de Transfer.
Costul transferului implică reînnoirea domeniului .ro pe un an de zile.
Cum pot verifica dacă un domeniu este liber pe piață?
În momentul în care se plasează o comandă de înregistrare a unui domeniu, starea domeniului va fi afișată automat în interfața de client.
Alternativ se poate accesa direct pagina Domenii, unde se poate verifica dacă un domeniu este accesbil spre înregistrare sau nu.
Va apărea Înregistrează - în cazul în care domeniul este liber pe piață; sau Transferă - în cazul în care domeniul este deja înregistrat.