Tutoriale • DNS
Editarea unei zone DNS folosind funcția WHM Edit DNS Zone
În acest articol vom prezenta pașii necesari pentru editarea unei zone DNS folosind funcția WHM Edit DNS Zone
2
Vizualizări 585Actualizat 6 luniPublicat la 25/09/2018de Sebastian Szlivka
Introducere
- Serviciul DNS (Domain Name Service) convertește numele de domenii care pot fi citite de oameni (de exemplu: example.com) la adresele IP care pot fi citite de calculator (de exemplu: 192.0.32.10). DNS se bazează pe "zone DNS" care există pe server, pentru a converti numele de domeniu la adresele IP.
- WHM oferă posibilitatea de a modifica o zonă DNS care se află în administrarea serviciului DNS instalat pe server. Această funcționalitate este oferită de DNS Functions, mai exact Edit a DNS Zone.
Cerințe
- Datele de autentificare WHM. Aceste date se pot găsi în email-ul cu datele de administrare ale contului de reseller sau al VPS-ului cu cPanel/WHM.
Pași
- După autentificarea în WHM în partea stângă a paginii vom merge spre secțiunea DNS Functions și vom face click pe Edit a DNS Zone. Alternativ, putem să căutam acest meniu folosind câmpul de căutare din partea stângă sus.
- Pe următoarea pagină, vom selecta domeniul care dorim să-l modificăm, după care vom face click pe butonul Edit.
- Se vor încărca toate înregistrările DNS ale domeniului selectat într-o interfață tabelară care va conține coloanele:
Domeniul
TTL - time to live.
Tipul de înregistrare DNS. - Aici vom avea posibilitatea de a edita înregistrări existente sau să adăugăm altele noi în câmpurile goale de la baza tabelului.
- Cele mai uzuale înregistrări DNS sunt:
A - asociază un nume de domeniu la o adresă IPv4.
AAAA - asociază un nume de domeniu la o adresă IPv6.
MX - Identifică server-ul de email spre care email-urile sunt direcționate.
CNAME - asociază un domeniu la un alias. - La finalul tabelului vom putea să modificăm inclusiv routarea email-urilor. Putem alege între:
Local Mail Exchanger (server-ul de email folosit este local) - serverul de email folosit va fi cel local
- serverul de email folosit va fi cel extern, dar în cazul în care serverul extern este indisponibil, se va folosi cel local.
- serverul de email folosit va fi unul extern, conform înregistrărilor MX. - După ce am efectuat modificările dorite, vom face click pe butonul Save de la baza paginii. Ca exemplu am adăugat o înregistrare de tip A care asociază subdomeniul demo.hostico.com cu IP-ul 89.44.200.147 și am setat routarea de email pe varianta locală.
- Dacă totul a decurs fără probleme vom fi întâmpinați de un mesaj de succes Your settings have been updated.